Uçurtma Şenlikleri

Hayatta bazı farklılıklar vardır. Bunların bir kısmı insanlar için doğumla birlikte somutlaşır. Çocuklarda genetik farklılık sonucu Down sendorumu ya da otizm görülebilir. Yine doğumla ya da yaşam içerisinde zihinsel-bedensel rahatsızlıklar meydana gelebilir. MAPUDER olarak, bu tip özel durumlara sahip çocukların ve ailelerin toplumdan belli sebeplerle soyutlanmalarının karşısındayız. Gerek özel eğitimle gerekse erken teşhisle bu çocuklar daha verimli bir hayat sürdürebilir. Özel eğitim ve erkan teşhisin de yetersiz kaldığı durumlarda aileler için çalışmalar düzenlenebilir.

Özel çocukların günlük hayata daha aktif katılabilmeleri için toplumun da bilinçlenmesi gerekmektedir. Biz de yılda iki kez özel çocuklar için uçurtma şenliği düzenliyoruz. Bu şenliklerde onlarla yaklaşık 4 saat birlikte vakit geçiriyoruz. Hem yoruluyoruz hem de eğleniyoruz. Etkinliğimizin sonunda “Yine buraya gelecek miyiz?” diye sorduklarında yorgunluğumuz da uçup gidiyor.

Her şenliğimize ortalama 75 çocuk geliyor. Üyelerimizin yanında gönüllü katılımını da sağlayarak neredeyse birebir ilgi için çabalıyoruz. Çocukların aileleri ve öğretmenleriyle birlikte yaklaşık 250 kişilik bir etkinlik yapmış oluyoruz. Bu süre boyunca aileler için de bir dinlenme zamanı oluşuyor. Gönüllülerimiz de çocukları daha yakından tanıyarak, onların da toplumda var olduklarının bilinciyle vakit geçiriyor.

Etkinliğimiz boyunca müzik yayını devam ediyor. Önce uçurtma uçurarak başlıyoruz. Bazısı havalanan uçurtmayı izliyor. Bazısı kendi uçurtmayı alarak koşuyor. Her iki kesim de havalanan uçurtma kuyruklarını görünce çok mutlu oluyor. Sıkıldıklarını fark ettiğimiz anda dans etme aşamasına geçiyoruz. Çünkü çocukların hareketli müzikler eşliğinde oldukça fazla bir dans etme istekleri var. Etkinlik boyunca alanda dolaşan palyaçolarımız isteyen çocuklara yüz boyası yapıyor. Aynı zamanda silindir balonlardan şekiller yapıp çoçuklara dağıtıyoruz. Daha sonra yemek servisimiz başlıyor. Çocukları ailelerinin yanına oturtuyoruz. Ve masalara ayarladığımız yiyecekleri ikram ediyoruz.

Şenliğimizi açık havada yapıyoruz. Kediler ve köpekler yanımıza gelince isteyen çocuklarla onları seviyoruz. Tedirgin olanları izin verdikleri ölçüde hayvanlara alıştırmaya çalışıyoruz. Etkinliğimiz başlamadan önce ağaçlık alana 3 metre genişliğinde beyaz bir bez asıyoruz. Bu bezi çocuklarla birlikte parmak boyasıyla renklendiriyoruz. Ellerimizi yıkadıktan sonra yine dans ediyoruz ya da top oynuyoruz. En sonunda şenlik hatırası fotoğrafı çektiriyoruz ve onları evlerine/ okullarına uğurluyoruz.