Mavi Kütüphaneler

Küçük yaşta kazanılan alışkanlıkların daha sağlam ve kalıcı olduğu herkes tarafından bilinir. Yeni fikirlere sahip olma, hayal gücünün genişlemesi, yaratıcılığın çeşitlenmesi, farklı bakış açıları kazanma okumanın bir sonucudur. Çocukların kendilerini eğiterek ülkemizi kalkındırmaları için onların bu kazanımları elde etmesi gerekir. Biz de bu doğrultuda “Mavi Kütüphane” projemizi sürdürmekteyiz. Mavi, sonsuz ufkun rengidir. Kitaplar da ufuk gibi çocuklara sonsuz hayal gücü sunar.

Mimarlarımız her kütüphanemiz için ayrı ve farklı tasarımlar yapmaktadır. Hitap edilen yaş grubuna özel, evrensel kabul görmüş ölçüler dikkate alınarak ergonomik, fiziksel rahatlığın üst düzeyde olduğu şekilde tasarlıyoruz. Renkler insan beynini etkiler. Bu sebeple çoğunlukla canlılık, hareket ve yaşama sevinci veren, ilgi çekebilen sıcak renkler tercih ediyoruz. Bunları yatıştırıcı, dikkat toplayıcı etkileri olan soğuk renklerle dengeliyoruz. Çocuklar için sıkılmayacakları, öğrenmeye teşvik edici, güzel duyguları besleyici rengarenk mekanlar oluşturuyoruz.

Gün ışığı, bir mekanın görsel konforunun en önemli unsurudur. Özellikle kitap okunacağı için kütüphanelerimizin gün ışığını direk alması için yerleşim planlarımızı gün ışığından en fazla yararlanılacak şekilde tasarlıyoruz. İki boyutlu duvar yapışkanları ile çocukların yorumlayabilecekleri, dersler çıkarabilecekleri hikâyeler oluşturarak onlara hem eğlenceli hem de eğitici görsel bir sunum hazırlıyoruz. Ayrıca bu yaşlardaki çocuklar için büyük önemi olan boy ölçme eylemini gerçekleştirdikleri, bir anlamda kitaplar ile büyüdüklerinin göstergesi boy cetvelleri ile kütüphanelerimizi ayrı bir ziyaret sebebi de sunuyoruz.

Kütüphanelerimize okul mevcudiyetine göre kitap ve bilgisayar götürüyoruz. Yaş gruplarına uygun belgesel setleri ve dergiler seçiyoruz. Genellikle her bir öğrenci için 7-8 kitap ayarlıyoruz. İlkokul öğrencileri için kitaplar ince olduğundan hesapladığımızın daha üstünde kitap koliliyoruz. Bağış yoluyla gelen kitaplar olduğu gibi eksik yayınları temin ediyoruz. Bunun için her kütüphane öncesinde oluşturduğumuz ekiplerle temizleme, onarma, seçme ve kolileme işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Kitaplarımızın %30’u kaynak ve ders kitaplarıdır. Geri kalanı roman, anı, şiir, hikâye kitapları ile tematik ansiklopediler ve tematik fasiküller oluşturmaktadır.

Balçova Başöğretmen Atatürk İlk ve Ortaokulu

İzmir